DAG 16 – RESET

Vanochtend deed ik in mijn tuin wat ik mijn lieve cliënte en dansdocente tegenwoordig op haar dakterras zie doen. Nadat zij haar toeschouwers opwekkend heeft toegesproken, gaat ze staan en in een hoog tempo haar armen tegen elkaar in zwaaien, acht keer in de ene richting en daarna acht keer in de andere richting. Dat weet ik omdat ik haar hardop hoor tellen. Zo doen ze dat bij ballet. Ze letten daar goed op hun tellen. Daarna  doet zij andere warming-up oefeningen voor haar jonge ballerina’s, maar ik ging vanochtend nog lekker een kwartiertje door met zwaaien. Dat alleen is al een hele reset voor body en mind. Haar filmpjes zullen nu wel viraal gaan.

Ook zo’n fijne reset geeft de shiko-oefening die ik ooit van mijn Japanse shiatsuleraar Ohashi heb geleerd. Sumo-worstelaars doen haar tijdens hun training en als warming-up voor een wedstrijd.

De diepere betekenis van deze oefening is het om de tegenstander bang te maken, slechte geesten ondergronds te houden en grote worstelaars zó hard de grond in te stampen dat die gaat schudden, waardoor alle gewassen goed groeien.

Vroeger was het Sumo-worstelen een ceremonie om te bidden voor een voorspoedig jaar. Laten we haar NU vooral veelvuldig te doen!

Zet uw voeten in een brede spreidstand, zak door uw knieën en zet uw handen op uw bovenbenen. Uw armen, rug en nek zijn gestrekt. Blijf even in deze basishouding staan en ontspan uw onderrug.

https://www.shiatsu-masunaga.nl/blog/

Terwijl u blijft leunen op uw bovenbenen, verplaatst u nu uw lichaamsgewicht op uw linker been. Til uw rechter been op, zet met terug door zachtjes te stampen en wacht. Verplaats daarna uw gewicht op uw rechter been, zet met een zacht stampje weer neer en wacht.

Begin voorzichtig en voer de kracht van het stampen geleidelijk op tot dat u de grond onder u voelt schudden.

Herhaal elke dag 10 keer.

Trommel ter afsluiting 1 minuut lang met het punt dikkedarm 4 op de duimkanten van uw vuisten op uw heiligbeen.

Tot zover. Fijne dag! Tot morgen.

Comments are closed.