DAG 15 – TROOST

Lidewij Edelkoort is mijn heldin. Zij heeft visie. Zij kijkt verder. Zij ziet en zegt en gaat vooruit. Zij zal vermoedelijk failliet gaan maar zal niet bij de pakken neerzitten. En zij vindt het virus ‘een geweldige genade voor onze planeet’. Dat geeft mij troost.

En als ik iemand hoor zeggen ‘aanraking is belangrijk voor de menselijke psyche’, dan geeft mij dat ook troost. Als shiatsutherapeut wist ik dat natuurlijk al lang want elke behandeling was het bewijs. Maar dat de Vlaamse psychiater dat wist, dat wist ik niet. Dirk de Wachter is mijn held.

Helaas zit er voorlopig niets anders op dan ons zelf maar een knuffel te geven en op ons zelf shiatsu te doen. Wij gaan toch niet bij de pakken neerzitten? Aan alles komt tenslotte ooit een eind. Ook aan de lockdowns in de wereld.  

De lente, de kleur groen, de jeugd, de ochtend, de ogen, de lever, de flow, de pionier, het goed kunnen plannen en overzien, en het hebben van een visie zijn allemaal aspecten van het element hout. Li Edelkoort past perfect in dat rijtje maar dat had u zeker al begrepen.

Zit gemakkelijk op uw bank en trek uw linker voet naar u toe.

https://www.shiatsu-masunaga.nl/blog/

Zelfshiatsu-punt 13:

Lever 1 – het hout- of lentepunt van de levermeridiaan; bij de onderste nagelhoek aan de binnenkant van de grote teen

Omvat met uw linker handpalm de bal van uw linker voet en geef stevig druk met uw wijsvinger.

Zelfshiatsu-punt 14:

Lever 3: het bronpunt en daarmee meest belangrijke punt van de levermeridiaan; in een holte tussen uw grote teen en uw tweede teen op uw voorvoet.

Neem de bal van uw linker voet in de ‘houtgreep’: geef stevige druk met uw linker wijsvinger op het derde leverpunt en met uw linker duim op het eerste nierpunt op uw voetzool van dag 8.

Terwijl u de bal van uw linker voet stevig met uw linker hand in de houtgreep houdt, neemt u nu met uw rechter duim en wijsvinger uw linker grote teen stevig in de tang;

Draai gedurende 1 minuut uw rechter grote teen linksom en daarna rechtsom.  

Blijf uw linker grote teen stevig in de tang houden en wandel nu met uw linker elleboog langs de binnenbroeknaad op uw bovenbeen; pauzeer onderweg vijf keer en geef druk.

Herhaal op uw rechter voet en been.

Tot zover. Tot morgen.

terug naar blogoverzicht

Comments are closed.