Overgang

Shiatsu Masunaga Amsterdam

De overgang: een natuurlijk proces

De overgang is de fase waarin een vrouw afscheid neemt van haar vruchtbare jaren. Dat moment ligt meestal ergens tussen de 45 en 55 jaar. De aanmaak van oestrogeen en progesteron neemt af en dat kan leiden tot allerlei verschijnselen op lichamelijk en emotioneel vlak. In een eerder stadium kunnen ook al klachten ervaren worden die met de naderende overgang te maken hebben. De hormonale veranderingen kunnen zich voordoen vanaf het 35e jaar. Het is een natuurlijk proces van verandering en het vinden van een nieuwe balans.

Shiatsu Therapie voor overgangsklachten

Overgangsklachten

De overgang of menopauze kan niet voorkomen worden, maar wel kunnen symptomen verminderd of voorkomen worden. Bij sommige vrouwen zijn de overgangsklachten zo heftig dat het functioneren in het dagelijks leven een probleem wordt. De meest bekende klachten zijn opvliegers, hartkloppingen, nachtelijk zweten, vaginale droogte, vermoeidheid, slaapproblemen en hoofdpijn.

Ook in emotioneel opzicht is er veel gaande bij een vrouw in de overgang. Haar rol in het leven verandert. Zij moet afscheid nemen van haar jeugdige en vruchtbare periode. Veel vrouwen vinden dat een moeilijk proces en voelen zich depressief, emotioneel of humeurig.

Wat kan Shiatsu Therapie voor u doen?

Binnen de Traditionele Oosterse Geneeskunde waar Shiatsu Therapie op is gebaseerd, worden overgangsklachten in verband gebracht met een verminderde reproductie-energie of Jing. Deze energie ligt opgeslagen in de nieren en is te vergelijken met een batterij. Een shiatsubehandeling richt zich op het goed laten functioneren van de nierenergie en de hormoonhuishouding. De heftigheid en frequentie van de klachten wordt hierdoor minder. Wanneer u regelmatig een behandeling met shiatsu ondergaat, zult u merken dat de overgang niet ongemakkelijk hoeft te zijn. U voelt zich meer in balans en kunt genieten van uw nieuwe levensfase. Hoeveel behandelingen nodig zijn, is afhankelijk van de aard en ernst van uw klachten.

Meer lezen:

Shiatsu and menstrual/menopause problems

Klik hier om direct een afspraak te maken.

Home