NIEUW NORMAAL

Wat normaal werd gevonden, wordt vervangen door het ‘nieuwe normaal’, lees ik. Ik zou het eerder een spagaat willen noemen, want ik sta voor een dilemma. Hoe kan ik nou na 19 mei – de nieuwe vervaldatum van mijn werkloos bestaan – weer shiatsu geven?

Shiatsu betekent druk. Mijn fysieke handen geven druk op uw fysieke lichaam. Er is sprake van een fysieke aanraking, druk maar ook tegendruk.

Stress is ook een vorm van druk. Onze eigen binnendruk. We zeggen niet voor niets: ik heb het druk!  Bij shiatsu geef ik dus tegendruk aan uw binnendruk. Tegendruk is de druk die zorgt dat wij druk niet als zodanig ervaren. Tegendruk compenseert als het ware binnendruk.

tegendruk - https://www.shiatsu-masunaga.nl/blog/

Het feit dat er überhaupt structuur is in plaats van volmaakte gladheid, is het evenwichtsspel tussen zwaartekracht en druk, lees ik. De atomen van een steen vinden het niet fijn, om al te dicht op elkaar te worden gedrukt en verzetten zich. Uiteindelijk ontstaat er een evenwicht tussen het persen van de zwaartekracht en de druk van binnenuit (van de steen).

Bij ons mensen is het net zo. Wij bestaan en zijn gezond bij de gratie van de juiste druk en tegendruk. Een baby dat via een keizersnede wordt gehaald in plaats van door het geboortekanaal geperst, zal daar later in zijn leven vaak een minder sterke afweer aan over houden. En mijn lieve vriend André Kuipers had aan zijn verblijf in de ruimte een sterk verminderde botdichtheid en spierkracht te danken.

Tegendruk houdt ons op de been en in balans. Dat kan door een omhelzing, of door shiatsu. Maar helaas is dat nu het ‘oude normaal’.

Muurshiatsu:

Ga recht voor een muur (deur of boom) staan, op iets meer dan een armlengte afstand, met uw armen ontspannen naar beneden.

Breng uw armen 90 graden omhoog, breng uw hele lichaam als een plank naar voren en leun met uw handpalmen op schouderhoogte en uw armen gestrekt, tegen de muur. Blijf 1 minuut staan en ontspan.

https://www.shiatsu-masunaga.nl/blog/

Ga daarna op zo’n twee voeten afstand recht voor een muur staan, met uw armen ontspannen naar beneden.

Breng nu uw hele lichaam als een plank naar voren en leun alleen met uw voorhoofd tegen de muur. Blijf 1 minuut staan en ontspan.

Draai 180 graden om en leun nu alleen met uw achterhoofd tegen de muur, weer op zo’n twee voeten afstand en met uw armen naar beneden. Blijf 1 minuut staan en ontspan.

Draai nu 90 graden naar rechts en leun op zo’n armlengte afstand van de muur met uw rechter hand tegen de muur. Blijf 1 minuut staan en ontspan.  

Draai daarna 180 graden om en leun met uw linker hand tegen de muur, met uw arm lang. Blijf 1 minuut staan en ontspan.

Draai nu met uw rug naar de muur en ga ‘zitten’ door door uw knieën te zakken en met uw onderrug en heiligbeen tegen de muur te leunen. Blijf 1 minuut zitten en ontspan.

Het nieuwe normaal? Wellicht maak ik mijzelf overbodig. De tijd zal het leren.

Blijf gezond! En blijf anderhalvemeterafstand houden!

Comments are closed.