HET KANTELPUNT

Daar gaan we dan.

Moesten we toen het begon in volle vaart keihard op de rem trappen en er vervolgens een week van bijkomen, moeten we nu ineens in volle rust keihard gas geven.

Een ‘Kavalierstart’ heet zo iets in mijn moeders taal. Maar met een galante heer heeft het niets te maken. Starten met gierende en piepende banden is juist het tegendeel van galant. En dat vind ik ook van de beslissing, het groene licht ineens anderhalveweek eerder te geven. Terwijl mijn anderhalvemeterpraktijk er nog keihard onafgestoft bijligt.

Daruma (500 n. chr.) was een Indiase boeddhistische monnik. In Japan is de legendarische daruma-pop een traditioneel symbool van geluk en veerkracht. Als je het poppetje omstoot, komt het als een tuimelaar vanzelf weer rechtop te staan.

Als eerbetoon aan Daruma, en om te vieren dat 56 dagen lockdown achter de rug zijn, ga ik dit weekend 56x de rugrol doen.

De rugrol (dag 4) gaat uit van een heel natuurlijke beweging waarmee we allemaal wel vertrouwd zijn: de schommelbeweging. Schommelen en wiegen zijn elementaire bewegingen die rust en ontspanning geven. Ze maken ons hoofd leeg, we worden weer kind en komen helemaal in het moment.

Onze rug bergt onze wervelkolom en de zee van yang, de kracht die uit de hemel komt en voor daadkracht, flexibiliteit en weerstand zorgt. De yangmeridiaan aan weerszijden van de wervelkolom is de blaasmeridiaan, met daarop twaalf belangrijke shiatsupunten die elk in verbinding staan met één van onze organen.  

Met de rugrol geven we dus niet alleen een boost en behandeling aan ons hele systeem. Zij leert ons ook hoe we vrolijk, flexibel en veerkrachtig van de ene onverwachte situatie naar de andere kunnen kantelen.   

Doet u maar mee:

Zit op uw kleed of matje op de grond, met uw knieën omhoog en uw voeten naar u toe.

Vouw uw handen en leg ze om uw knieën.

Til nu uw voeten iets van de grond en rol voorzichtig over het kantelpunt, de ‘poort van leven’ (dag 9) op het midden van uw onderrug, en veer direct daarna weer terug in de zithouding; uw handen blijven hierbij steeds om uw knieën gevouwen.

Rust uit. Begin deze oefening voorzichtig en rol eerst alleen over uw onderrug. Als u voelt dat het soepeler gaat en u meer vertrouwen krijgt, rol dan geleidelijk aan ook over uw middenrug, en daarna ook over uw bovenrug, en veer steeds direct weer terug in de zithouding.

Herhaal in uw eigen tempo en ritme.

Dit was mijn laatste stukje dagboek van een werkloze shiatsutherapeut.

Welkom in mijn anderhalvemeterpraktijk!

We komen er samen wel uit!

De vier spirituele richtlijnen volgens Daruma

1
Je zult alleen rust kunnen ervaren als je onrecht leert verdragen. In de hele wereld is er onrecht, op grote schaal maar ook op persoonlijk niveau. Zonder de acceptatie hiervan zal je altijd in beroering zijn. Hoe je vervolgens handelt naar dit onrecht, zegt Daruma niet, dat is aan jou.

2
Pas je aan. De wereld wordt geregeerd door omstandigheden, niet door jou, maar als mens zitten we vast aan onze ideeën, verwachtingen en denkwijze. Hierdoor is er vaak wrijving tussen hoe dingen in het leven gaan en hoe je probeert vast te houden aan jouw manier van doen of denken. Laat los.

3
Zoek niets. Eigenlijk simpel, zolang je zoekt ben je niet in rust. Wanneer je altijd denkt dat de oplossing in de toekomst ligt, ben je altijd aan het jagen. De oplossing ligt in dit moment. Stop met zoeken. Sluit een moment je ogen en adem eens diep in en diep uit. Wat je zocht heb je gevonden. Hier. Nu.

4
Blijf oefenen. Langzaam neemt de begoocheling weer de overhand. Al die prikkels, al die mensen. Al die verwachtingen. Laat je niet gek maken, oefen regelmatig om niet te vergeten waar het leven echt over gaat.

Comments are closed.