Dag 9 – het midden

Het Japanse woord ‘hara’ betekent ‘de buik’, maar op een dieper niveau betekent het ‘het juiste zwaartepunt’, ‘iemands ware aard’ of ‘een mens in zijn midden’. Hara is dus zowel ons fysiek midden als ook het midden van ons zijn. Volgens Japanse traditie zit de ziel van een persoon in diens ‘hara’. De samoerai in het oude Japan pleegden na verlies ‘harakiri’ of ‘buikopening’.

In het midden van een crisis als deze is het zaak om in alle opzichten in ons ‘hara’ of midden te blijven. Gelukkig beschikt ons lichaam over en aantal krachtige shiatsupunten die ons hierbij kunnen helpen.

Wat dacht u bij voorbeeld van ‘de zee van energie’ op uw onderbuik, of van ‘de poort van het leven’ op uw onderrug? In Shintō-heiligdommen in Japan worden de torii of traditionele poorten gezien als de ruimtelijke overgang van de gewone wereld naar het heilige.  

Ga op uw kleed of balkon staan, zet uw voeten op heupbreedte en maak van uw handen twee vuisten.  

Leg uw rechter vuist met de zijkant op het midden van uw onderbuik net onder uw navel (de harakiri-plek), en uw linker vuist met de duimkant op het midden op de holte van uw onderrug (tegenover de harakiri-plek).

Verwissel nu steeds uw twee handen en klop daarbij telkens éénmaal krachtig op de plek ‘zee van energie’ op uw onderbuik en éénmaal op de plek ‘poort van het leven’ op uw onderrug.

 Ook de punten aan de zijkant en duimkant van uw vuisten zijn twee krachtige shiatsupunten. Door elke dag op deze manier gedurende 1 à 3 minuten met uw vuisten op uw onderbuik en uw onderrug te kloppen, activeert u dus tegelijkertijd vier geweldige krachtpatsers van shiatsupunten. En bent u in staat om in deze tijden van corona in uw midden te blijven.

Tot zover. Tot morgen.

terug naar blogoverzicht


Comments are closed.