DAG 25 – Hands on

Keep in touch, zei mijn shiatsuleraar Ohashi gisteren in een zoom-meeting tegen studenten, beoefenaars en docenten van zijn school en daarbuiten. Ik behoor dan weliswaar al weer een tijdje bij de laatste categorie maar hij blijft evengoed mijn gerespecteerde leraar. In de VS waar hij woont, houdt dat virus nu in een moordend tempo huis, en van fysiek contact kan geen sprake zijn. Hij bedoelde dan ook emotioneel, moreel, spiritueel contact.   

Een mooie gedachte en ik doe het graag en toch al. Maar er moet ook brood op de plank komen. Zal ik me dan maar als geestheler of goeroe verkopen? Dat zou de vereniging tegen de kwakzalverij die toch al niks van ons moet hebben, fijn vinden. Maar de kassa zal wellicht rinkelen.

Ik heb nou eenmaal gekozen voor een contactberoep zoals dat heet sinds dat virus onder ons is. Een beroep waarbij mensen hands on worden aangeraakt. Fysieke aanraking is helend en bovendien goed voor de immuniteit. En dat gebeurt nu niet. Dat is erg. Nog veel erger dan geen brood op de plank.

Aanraking geeft ons hart warmte en ons lichaam contouren. Samen geven zij ons kracht en een thuisgevoel. Dan staan we sterk en kunnen we deze crisis aan.  

https://www.shiatsu-masunaga.nl/blog/

Sta op uw kleed of balkon of in uw tuin.

Wrijf krachtig uw handen gedurende 1 minuut.

Wrijf daarna met uw handpalmen krachtig over uw gezicht, haar en nek. Zeep uzelf als het ware in.

Zeep nu uw linker arm krachtig in met uw rechter handpalm en daarna uw rechter arm met uw linker handpalm.  

Zeep ook krachtig onder uw oksels en over uw borst en ribbenkast.

Zeep daarna krachtig over buik, onderrug en billen.

Geef nu uw linker been een krachtige zeepbeurt met uw beide handpalmen, en daarna uw rechter been.

Zeep tot slot uw voeten krachtig in.  

Tot zover. Keep in touch. Tot morgen.  

Comments are closed.