WELKOM HERFST!

De herfst – het element metaal

shiatsu voor de herfst

Het werk van de herfst: oude negativiteit opruimen

In de herfst leren we misschien meer over onszelf dan in enig ander seizoen. Nadat de natuur voor de oogst heeft gezorgd, maakt ze nu alles kaal. In dit seizoen laat de natuur haar overvloedige schepping van het afgelopen jaar los in een groots slotspektakel. De herfst markeert het einde van het groeiseizoen – een naar binnen keren, een wegvallen van naar buiten gerichte energie. Bladeren verkleuren en vallen af. De oude bladeren gaan terug naar de aarde en verrijken deze om de komst van nieuwe bladeren, een nieuwe oogst, te bevorderen.

De natuur geeft ons les in onze eigen cycli van scheppen en loslaten: bomen in de herfst houden hun bladeren niet koppig vast omdat ze die volgend jaar misschien nodig hebben. Maar hoe vaak trotseren we niet de cyclus en houden we vast aan wat we hebben geproduceerd of verzameld – die rotte bladeren, die oude negativiteit? Hoe kunnen we hopen op een oogst volgend jaar, tenzij we het oude loslaten en opnieuw beginnen?

Terug naar onze essentie

De energie van de herfst ondersteunt, meer dan alle andere seizoenen, het loslaten van het afval, het oude en muffe in ons leven waardoor we ontvankelijk zijn voor het pure en nieuwe. Ze geeft ons een idee van wie we in essentie zijn. De herfst brengt ons terug naar onze essentie, zet ons aan om te elimineren wat we niet langer nodig hebben, onthult opnieuw wat het meest kostbaar is in ons leven.

In de Chinese geneeskunde is de herfst het seizoen van het element Metaal. Verdriet is de emotie van het element metaal. Iedereen van ons krijgt te maken met verlies, scheiding of afscheid, en op die momenten voelen we terecht verdrietig. Verdriet reinigt ons van wat niet langer nodig is in ons leven. Maar wanneer de metaalenergie in ons geblokkeerd of onevenwichtig is, klopt onze uiting van verdriet niet. Ze is dan overmatig of houdt te lang aan. Of ze is afwezig, zoals bij degenen die hun verdriet niet kunnen uiten.

Het oude loslaten – het pure opnemen

De dikke darm is één van de twee organen in het metaalelement. Hij heeft de functie om datgene wat onnodig of giftig is uit ons lichaam te verwijderen. Maar we zijn meer dan alleen fysieke lichamen. Denk eens aan de dagelijkse aanval van „vuilnis” die op ons denken en onze geest wordt afgevuurd. We moeten mentale en spirituele rommel verwijderen opdat onze geest niet vergiftigt en verstopt raakt. Op mentaal en spiritueel niveau stelt de dikke-darmfunctie ons in staat om deze afvalstoffen los te laten.

shiatsu en de energie van de herfst

Maar de herfst is ook een tijd om het pure in je op te nemen. De lucht krijgt een nieuwe knapperigheid. Denk aan wakker worden op een stevige herfstdag en je longen vullen met die schone, koele herfstlucht. De long, het andere orgaan in het element Metaal, stelt ons in staat om het pure, het nieuwe in ons op te nemen. Het geeft ons de inspiratie van een frisse wind. In de klassieke Chinese geneeskunde wordt de long beschreven als “de ontvanger van de pure Chi uit de hemel”.

Symptomen van disbalans

De longen en de dikke darm werken samen als een team. De ene neemt het pure in zich op, de andere elimineert afval. Als deze organen hun werk niet goed doen, kunnen we fysieke klachten ervaren, zoals bronchitis, kortademigheid, hoesten, allergieën, verstopte neus, emfyseem, verkoudheid, keelpijn, constipatie, diarree , spastische dikke darm en buikpijn.

Maar wat als afval zich ophoopt in onze psyche en onze geest? En we niet in staat zijn om zuiverheid tot ons te nemen? In plaats van rust en inspiratie, spontaniteit en frisheid, voelen we depressie, koppigheid (niet kunnen “loslaten”), isolement, negativiteit. We zien de donkere kant in alles en alle dingen die fout kunnen gaan. Natuurlijk kiezen we er niet voor om zo te zijn of ons zo te voelen, net zo min als we ervoor kiezen om constipatie te hebben. Maar in een staat van disbalans is dit gewoon hoe we zijn.

We kunnen ons lichaam zien als een gemeenschap van organen en functies. Een orgaan dat niet goed werkt, heeft invloed op alle andere organen. Daarom zou het dwaas zijn om simpelweg een symptoom te behandelen. Als we de oorzaak vinden en de functie herstellen, zullen de symptomen verbeteren, ongeacht hoe ze zich manifesteren.

Eigenwaarde voelen

Net zoals metalen waarde geven aan de aarde (goud en zilver, mineralen en sporenelementen), geeft het element metaal in ons een gevoel van eigenwaarde. Ieder van ons is een scheppingswonder, waardevoller en specialer dan alles wat we ooit zouden kunnen nastreven; ieder van ons heeft een unieke en onschatbare bijdrage te leveren. Maar wanneer onze metaalenergie uit balans is, kunnen we onze waarde niet voelen. We compenseren dan door te zoeken naar iets waarvan we denken dat het ons waarde geeft: status, geld, macht. Als we deze dingen eenmaal hebben verworven, blijven we echter vreemd onvervuld. Personen met een metaal disbalans zoeken respect, kwaliteit en erkenning buiten hun zelf omdat ze een gebrek aan eigenwaarde voelen. Dit zijn mensen die moeite hebben met ‘loslaten’ omdat ze hun waarde identificeren met ‘dingen’ – prestaties, gehechtheden, verzamelingen, bezittingen, houdingen die zijn opgeslagen op de rommelzolder van de geest.

Metaalenergie herstellen

In het herfstseizoen is het metaalelement op zijn hoogtepunt en bijzonder vatbaar voor behandeling. Gelukkig kunnen we de metaalenergie in ons herstellen en ondersteunen – zowel in fysieke als ook in psychische en emotionele zin. Shiatsutherapeuten brengen ons in balans met hun handen en hun kennis van energie. Maar we kunnen ons ook zelf helpen door van de seizoenen te leren en in harmonie met hun te leven.

Nu de natuur een rustperiode ingaat, moeten we zorgen dat we ons niet te veel inspannen. De tijd van “alles uit de kast halen” – de zomer – is voorbij. Dit is het moment om onszelf in bedwang te houden, alleen te handelen en te spreken als dat nodig is, ons zuinig te gedragen en onze wil rustig en kalm uit te oefenen. Degenen onder ons in de “herfst van hun leven” moeten zich in dit seizoen beschermen tegen de extreme hitte en kou.

Suggesties om in harmonie met het herfstseizoen leven:

  • Ga door je kast, bureau, garage, medicijnkastje – elke rommelige opslagruimte – en gooi weg wat je niet langer nodig hebt. Doneer, verkoop of laat op een andere manier circuleren wat voor anderen van waarde kan zijn.
  • Doe een mentale inventarisatie: Onderzoek houdingen (vooroordelen, afgunst, haat, jaloezie, wrok) opgeslagen in je psyche. Neem indien mogelijk contact op met degenen met wie je oude ‘dingen’ herbergt. Probeer de pijnlijke oude problemen op te lossen en laat ze dan los.
  • Voor problemen die je niet rechtstreeks met anderen kunt oplossen, of voor oude problemen met jezelf, schrijf ze zo specifiek mogelijk op papier. Verbrand vervolgens het papier en laat de inhoud symbolisch vrij.
  • Neem elke dag de tijd om langzaam en diep te ademen. Terwijl je de schone herfstlucht inademt, voel je jezelf energiek en gezuiverd. Voel hoe de oude negativiteit, onzuiverheid en pijn je lichaam en psyche verlaten. Denk dan kort na over wie je bent zonder deze identificaties.
  • Doe mee aan de herfst DO-IN lessen, elke dinsdag, 7.30-8.30, op het grasveld achter mijn praktijkruimte.
  • Maak af en toe een afspraak voor een Shiatsu behandeling!

Welkom herfst!

 (Voor deze tekst heb ik me laten inspireren door een artikel van Neil Gumenick, https://www.acupuncturepathways.com)

Comments are closed.