IN DEN BEGINNE

Een woord vol magie

Het begon net als de bijbel: ‘In den beginne was het woord en het woord was bij god en het woord was god…’ Sinds de dag dat ik mijn allereerste Shiatsu-boek kocht (Ohashi: Do-it-yourself Shiatsu), heeft het woord Shiatsu nooit meer zijn magie voor mij verloren.

Toen, ergens in de jaren 80 tijdens mijn studie vertalen aan de universiteit te Heidelberg (D), was het allemaal nog theorie. Behalve erover lezen deed ik niets met dat magische Shiatsu. Het kwam niet in mij op om mij te laten behandelen, en ik had ook niet geweten door wie. In de plaats daarvan ging ik zeilen, kwam ik voor de liefde naar Nederland en verdiende ik de kost met vertalen.

(c) tekening: C. Sprong

Tot dat de magie er ineens weer was. Tien jaar later. Om de hoek waar ik woonde opende een Iokai Shiatsu-school haar deuren, ik boekte mijn eerste sessie en was meteen verkocht: ik moest en zou de opleiding doen – maar moest tot mijn teleurstelling ontdekken dat ik die niet kon betalen.

Na nog eens tien jaar van saai getik en vertaal, maar goddank ook van intensieve yoga- en zenbeoefening, was het eindelijk zo ver. Ik besloot dat ik genoeg had vertaald en genoeg geld had verdiend om Shiatsu te leren. Bij de Iokai school om de hoek kon ik wegens reorganisatie niet terecht. De Zen Shiatsu-school was  een goed alternatief en in 2004 studeerde ik af.

Vijf jaar van intense vreugde maar ook van toenemende vermoeidheid volgden. Ik raakte uitgeput. Ik deed iets verkeerd. Maar wat? Een boek dat ik bij toeval (?) tegenkwam, gaf het antwoord: Beyond Shiatsu, geschreven door Ohashi. Die naam kende ik toch? Van twintig jaar geleden?! Leefde die man nog? Hij leefde, en sterker nog, hij gaf een ​​4-daags seminar in Parijs. Het begin van een nieuwe, spannende periode.

Vier jaar lang reisde ik in het kader van het Advanced Ohashiatsu-programma op en neer van Amsterdam naar Parijs en Italië en in 2013 studeerde ik af. En toen, eind 2014, een dag na het behalen van mijn Certified Ohashiatsu Instructor-diploma, scheurde mijn meniscus…

Een operatie en zes dramatische maanden later bezag ik het gebeurde als een boodschap uit de hemel en lesgeven als niet mijn weg. Ik kocht een behandeltafel, stapte vol dankbaarheid uit mijn beschermde Ohashiatsu-wereld – en nam de vlucht naar het open universum met de magische naam Shiatsu.

Comments are closed.